Saturday, 8 December 2012

0
Komen

Penguasaan Kemahiran Penggunaan Bahasa

Luangkan masa sebentar anda untuk membaca seketika.. .Layan...

Bahasa digunakan untuk mewakiili konsep. Maka, penggunaan bahasa merupakan faktor yang sangat penting untuk membentuk konsep sama ada konkrit ataupun abstrak.

Di dalam Teori Pelbagai Kecerdasan, Gardner (1983), berpendapat bahawa semua insan mewarisi tujuh jenis kecerdasan yang berlainan. Di antaranya  ialah kecerdasan linguistik / verbal. Orang yang mempuyai kecerdasan ini berupaya menggunakan bahasa secara berkesan sama ada secara lisan ataupun tulisan, termasuklah kebolehan memanipulasikan ayat, gaya bahasa dan pengucapannya dengan baik, tepat serta sempurna.

Pakar psikolinguistik Chomsky, (1965 ) di dalam Teori Genetik, mengklasifikasikan tingkahlaku bahasa manusia kepada dua bahagian iaitu kecerdasan linguistik yang diwarisi dan bahasa ekspresi yang dipelajari dari alam sekitar.

Kecerdasan Linguistik adalah diwarisi secara semulajadi kerana manusia bukan sahaja dilahir dengan organ yang boleh mengeluarkan pelbagai jenis bunyi tetapi juga mampu memahami bentuk, intonasi,erti, sususnan dan laras bahasa tanpa dipelajarinya. Setiap kanak-kanak sejak lahir telah mempunyai kecerdasan linguistik walaupun kadarnya berbeza.

Manakala, bahasa ekspresi, mengikut Chomsky adalah merujuk kepada tingkahlaku bahasa yang ditunjukkan oleh individu melalui aktiviti melihat, mendengar dan  menyebutnya dalam alam sekitar tertentu. Mengikut beliau, bahasa ekspresi ini adalah dipelajari khasnya dari persekitaran yang dialami. Justeru itu, di dalam pelbagai jenis kebudayaan dan masyarakat yang beraneka ragam, maka wujudnya pelbagai jenis bentuk dan gaya bahasa di kawasan-kawasan tertentu.

Ringkas kata, kecerdasan linguistik yang berbeza serta bahasa ekspresi yang berlainan sememangnya mempengaruhi pembentukan konsep sama ada konkrit ataupun abstrak. Secara umumnya, pelajar yang mempunyai kecerdasan linguistik yang tinggi dan menguasai bahasa ekspresi dengan sempurna akan dapat mempersepsikan perkaitan ciri-ciri maklumat yang berkenaan dan membentukkan konsep dengan cepat dan tepat.  0
Komen

Gogo's Adventure With English 1 & 2Video 1

Video 2
Its fun to learn English trough this video with simple words and repeated words. Lets enjoy the videos.5
Komen

Temasya Sukan Tahunan SK Taman Cempaka


Buku Program
Berehat di khemah

Bersedia untuk acara 80 meter

Para pemenang acara 4x50 (lelaki)
Posing di khemah Rumah Bendahara

TEMASYA SUKAN TAHUNAN
 SK TAMAN CEMPAKA KALI KE 14
1 NOVEMBER 2012, KHAMIS

2
Komen

Konvokesyen Prasekolah 2012
Peace... menunggu giliran menerima sijil
Mengabadikan sebuah kenangan. Pasti merindui mereka.
Senyummmmmmm...

Tahniah anak-anak muridku. Hampir setahun bersama, suka duka bersama. Marah dan geram pun ada. Tapi, itu semua untuk pastikan anak-anak muridku meguasai kemahiran sepenuhnya. Semoga menjadi insan yang dapat memakmurkan agama, bangsa dan negara. Doa Cikgu mengiringi perjalanan hidupmu.... Cikgu sayang kamu.....

MAJLIS KONVOKESYEN PRASEKOLAH ZON MAJIDI
TARIKH : 25 OKTOBER 2012
TEMPAT : DEWAN MPC, JOHOR BAHRU