Saturday, 5 January 2013

3
Komen

Pembuka 2013...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.. dah lama tak update blog.. Terlalu busy.. busy busy pun facebook tak tinggal jugak.. hehehe.. Alhamdulillah,  saya dapat 28.5 dari 30 markah untuk penghasilan blog ini. Terima kasih kepada Cik Haslinda yang memberi tunjuk ajar.. Okay, rasanya takde apa yang saya bole share untuk post kali ini. Dalam kesibukan melayan karenah kanak-kanak prasekolah tahun 2013 ini, sempatlah saya snap pic mereka. Untuk tahun ini, ia merupakan kali pertama saya dapat menyediakan uniform dan baju sukan murid-murid prasekolah seawal persekolahan. Hari pertama persekolahan mereka telah dapat memakai uniform prasekolah, hari kedua baju sukan prasekolah.. Perancangan seawal yang mungkin telah dilaksanakan.. Terima kasih juga kepada PPM saya yang telah bekerjasama dengan saya dalam semua kerja-kerja pengurusan prasekolah... She the best... Inilah wajah-wajah murid saya tahun 2013...
First day... Tekun kan... hehehe...

Second day.... peaceeee....

Thursday, 13 December 2012

7
Komen

Mari Mewarna

Lembaran Kerja 
Tema : Bunga

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dua hari lepas saya ada kongsikan lembaran kerja yang memerlukan murid-murid berimaginasi ataupun menggunakan penegetahuan sedia ada untuk mewarnakan lembaran kerja mereka. Hari ini saya akan kongsikan lembaran kerja bertemakan bunga yang memerlukan murid-murid mengikuti arahan. Sekiranya murid-murid belum menguasai kemahiran membaca, guru-guru perlu menyatakan arahan secara terperinci.






Tuesday, 11 December 2012

12
Komen

Mari Mewarna

Lembaran Kerja 
Tema : Bunga

Melalui lembaran kerja ini, murid akan warna ikut imaginasi sendiri atau guru siapkan lembaran yang telah siap diwarna dan murid -murid akan mewarna berpandukan lembaran kerja guru





3
Komen

Don’ts … from your child to you..


1. Don’t be frightened of being firm with me, I feel safer when you are firm as I feel secure.
2. Don’t spoil me, I know as well as you do that I shouldn’t have everything I ask for. I’m only trying you out.
3. Don’t let me get into bad habits. I rely on you to help me stop them.
4. Don’t make me feel smaller than I am already. It makes me act big, and then I make a fool of myself.
5. Don’t correct me in front of other people unless you have to. It’s much better if you talk to me on my own.
6. Don’t make me feel I’ve sinned when I’ve made a mistake. My sense of values gets upset if you do.
7. Don’t cushion me from the consequences of what I’ve done all the time. Sometimes I need to learn the hard way.
8. Don’t over react when I said ‘I hate you’! I love you … it’s your power over me that I sometimes resent.
9. Don’t make a fuss when there’s nothing much wrong with me. But remember I may be fussing to get your attention if I feel excluded.
10. Don’t nag me. If you do I may have to pretend to be deaf to protect myself.
11. Don’t forget that I can’t always explain thing as clearly as you can. That’s why you sometimes think I’m not telling the truth, when I am.
12. Don’t promise something you won’t be able to do. I feel awful when you let me down.
13. Don’t push me into corner with questions. If you frighten me then I tell lies … and I don’t really want to.
14. Don’t say one thing and do another. This confuses me and makes me lose faith in you.
15. Don’t say I’m silly when I tell you what I’m worried about. I’m really frightened of some things, and need your understanding and reassurance.
16. Don’t fob me off when I’m asking questions. If you don’t answer me, then I’ll stop asking you and have to get the answers from somewhere else … and I want your answers!
17. Don’t pretend you are perfect or infallible … I know you are not!
18. Don’t think you are so important to apologize to me. I love you so much when you tell me you’ve done wrong, and say you are sorry.
19. Don’t think I’ve stopped growing up. Please try to understand that I’m growing every day.
20. Don’t forget I love experimenting. I can’t grow without it so please put up with it.
21. Don’t forget that I need your understanding love if I’m going to thrive … but you love me already and I don’t need to tell you that do I?

Sunday, 9 December 2012

4
Komen

Mari Baca Suku Kata (KV+KV)

Assalamualaikum... 
Video ini sangat menarik dan mempunyai pengisiannya yang tersendiri. Kadangkala guru kepincangan idea untuk mengajar murid-murid mengeja dan membaca suku kata.  Untuk menambahkan kelainan pada p&p, guru-guru bolehlah pertontonkan video ini dan diulang-ulangkan kerana untuk memantapkan penghayatan mereka... Layannnn..

7
Komen

Mari baca KV KV

Assalamualaikum kawan-kawan. 
Di sini saya ingin kongsikan kad bacaan kv+kv. Kad-kad bacaan ini sesuai digunakan apabila murid-murid prasekolah sudah menguasai suku kata terbuka kv.. Jika berminat bolehlah ambil.... Sharing is caring...